• darkblurbg
  Praktijk Limoniet
  Alternatieve zorg Alphen aan den Rijn
 • darkblurbg
  Alternatieve zorg Alphen aan den Rijn
 • darkblurbg
  Alternatieve zorg Alphen aan den Rijn
 • darkblurbg
  Alternatieve zorg Alphen aan den Rijn

Tijdens de intake wordt een vitamine D test afgenomen. We kunnen zo bepalen hoe groot een eventueel tekort is en bepalen hoeveel er nodig is om het aan te vullen tot een goede waarde.

Heb je last van onderstaande klachten? Dan zou je best eens een Vitamine D tekort kunnen hebben.

Wat is Vitamine D deficiëntie?

Vitamine D deficiëntie is een vaak voorkomend probleem doorheen de hele wereld. Leeftijd, huidpigmentatie, ziekte en voeding spelen allemaal een rol als we het hebben over een tekort aan vitamine D.

Als je veel tijd binnenshuis doorbrengt heb je meer kans op deficiëntie aangezien de zonnestralen de meest efficiënte en direct beschikbare bron zijn van vitamine D. Het lichaam zelf kan dit niet produceren, het wordt alleen aangemaakt wanneer we ons blootstellen aan zonlicht.

Vitamine D kan gedurende maanden worden opgeslagen in vetcellen. In bepaalde delen in de wereld, waar de winters lang duren, kunnen onze vitamine D reserves uitgeput raken vooraleer de zonnige dagen er terug aankomen. Volgens bepaalde bronnen kan vitamine D drie maanden lang opgeslagen worden in het lichaam, maar dit varieert van persoon tot persoon.

12 signalen dat je meer vitamine D nodig hebt

1. Zwakke spieren

Vitamine D is nodig voor een goed functionerend immuunsysteem. Vitamine D deficiëntie kan pijn veroorzaken, alsook zwakke spieren en zelfs cognitieve beperking, zeggen onderzoekers.

Een goed vitamine D gehalte in het lichaam kan ook stijfheid na het sporten tegengaan en de spieren toelaten om sneller te herstellen, volgens studies aan de Universiteit van Newcastle.

2. Pijn in je botten

In een studie uitgevoerd op 150 patiënten met blijvende botpijn, heeft 93% van deze groep een te laag niveau van vitamine D.

Een mild vitamine D tekort kan leiden tot lichte ongemakken, maar in ernstige gevallen kan dit betekenen dat spiervezels niet goed werken. Dit kan dan leiden tot pijn in het onderste dijbeen en bekken.

3. Ademhalingsproblemen

Studies tonen aan dat vitamine D het ademhalingssysteem kan helpen tegen ziektes en infecties. Dat is zeker zo bij kinderen.

Als je kind ernstige astma heeft, moet je zijn inname van vitamine D verhogen. Door je kind vitamine D supplementen te geven, kan je het risico op ernstige astma aanvallen verminderen met 50%, heeft een nieuw onderzoekaangetoond.

4. Opvliegers

Is je voorhoofd zonder reden vochtig door zweet? Voel je je erg warm, zelfs al is het binnenin lekker fris? Dan kan dit een teken zijn dat je een tekort aan vitamine D hebt, zegt Michael Holick van de Boston University Medical Center.

Historisch gezien hebben dokters aan moeders gevraagd of hun pasgeboren baby’s meer zweet dan normaal hebben op hun hoofd. Het is een goed teken om te weten of een kind een tekort aan vitamine D heeft.

5. Depressie

Verschillende studies hebben aangetoond dat vitamine D een zeer belangrijke invloed heeft op het gemoed, zeker wat betreft depressie. Vrouwen met lage vitamine D niveaus hebben twee keer zoveel kans om depressief te worden in vergelijking tot anderen, volgens een studie in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Neem bijvoorbeeld deze studie uit Finlad. Mensen met een hoog vitamine D niveau hebben 35% minder kans op depressies.

Dat gezegd zijnde blijft het onderzoek over de link tussen vitamine D en depressie voortduren. Meer onderzoek is nodig.

6. Vruchtbaarheid

Vitamine D zou ook een rol spelen bij de vruchtbaarheid van vrouwen. Een Australisch onderzoek uit 2008 toonde dat ook de vruchtbaarheid van mannen afhankelijk kan zijn van vitamine D.

Er wordt ook van uitgegaan dat kunstmatige bevruchting gemakkelijker verloopt als je een goed niveau van vitamine D hebt.

7. Chronische hoofdpijn

Ben je een man van middelbare leeftijd die regelmatig last heeft van hoofdpijn? Blijkbaar kan een tekort aan vitamine D het risico op chronische hoofdpijn vergroten.

Een onderzoek aan een universiteit in Finland, uitgevoerd tussen 1984 en 1989, onderzocht 2600 mannen tussen 42 en 60 jaar.

68% van de mannen had een tekort aan vitamine D, en degenen met de laagste niveaus hadden twee keer zoveel kans op chronische hoofdpijn dan de mannen met een hoger niveau van vitamine D.

8. Huidproblemen

Studies hebben aangetoond dat hoge dosissen van vitamine D huidproblemen kunnen bestrijden zoals psoriasis en vitiligo.

In een studie uit 2013, verhoogden 16 vitiligopatiënten en 9 psoriasispatiënten hun vitamine D inname.

De resultaten toonden een duidelijke verbetering op alle vlakken, volgens Greenmedinfo.

9. Haaruitval

Valt je haar uit? Het zou kunnen betekenen dat je een tekort hebt aan vitamine D.

In een studie gepubliceerd door Skin Pharmacology, bevroegen onderzoekers 80 vrouwen tussen 18 en 45 jaar oud die haarverlies ervoeren. De resultaten toonden een verband tussen een tekort aan vitamine D en haaruitval.

10. Hoge bloeddruk

Er is een direct verband tussen het aantal vitamine D in het bloed en het risico op een te hoge bloeddruk. In een onderzoek aan de Universiteit van Zuid-Australië, hebben onderzoekers een duidelijke link vastgesteld tussen het vitamine D niveau en de bloeddruk van de deelnemers.

De conclusie? Hoe meer vitaminen, hoe lager de bloeddruk.

11. Vermoeidheid

Vermoeid en uitgeput? Veel mensen met een tekort aan vitamine D, ervaren dagelijks deze symptomen zonder precies te weten waarom.

Vitamine D is een van de vitaminen die het lichaam nodig heeft je energiek te voelen. Zonder, kan je je vermoeid voelen tijdens langdurige momenten doorheen de dag.

12. Zwakke beenderen

Wanneer je je 30 nadert, stopt je lichaam met het aanmaken van botmassa. Een tekort aan vitamine D kan de symptomen van gevoeligheid en breekbaarheid van de botten versnellen.

De relatie tussen vitamine D en osteoporose is al langer bekend. Als je problemen hebt hiermee, neem je beter supplementen van calcium en vitamine D, zodat je sterkere botten hebt.

13. Stemmingswisselingen

Vitamine D heeft een direct effect op serotonine, het hormoon die je emoties regelt.

Ben je vaak prikkelbaar of slechtgezind? Het kan een symptoom zijn van vitamine D deficiëntie. Studies aan de Universiteit van Sheffield hebben aangetoond dat vitamine D positieve effecten kan hebben op angstgevoelens, depressie en insomnia.

 

Voedsel rijk aan vitamine D

Wil je je dagelijkse inname van vitamine D verhogen? Geen probleem! Hieronder staan enkele simpele voorbeelden van voedsel die je daarbij kan helpen.

 • Room
 • Melk
 • Kaas
 • Eierdooier
 • Lever
 • Vis (zalm, sardines, snoek, baars)
 • Champignons

Bron: https://nl.newsner.com/gezondheid/13-signalen-lichaam-meer-vitamine-d-nodig/amp/